Waarom drama?

In havo 2 krijg je voor het eerst het vak drama. Op school ga je regelmatig presentaties geven. Daarom trainen we bij drama op een leuke, speelse en uitdagende manier jouw ‘presentatievaardigheden’. Je leert vol zelfvertrouwen voor de klas te staan, hoe je stem te gebruiken, samen te werken en elkaar op een prettige manier feedback te geven. En daar heb je je hele leven iets aan!

Je appt vast wel eens met vrienden. We praten met elkaar, schrijven en luisteren door middel van onze ‘taal’. Maar wist je dat mensen eigenlijk veel meer van elkaar begrijpen door te kijken naar hoe iets wordt gezegd, in plaats van naar wat er wordt gezegd? Hoe je beweegt, de emoties in je gezicht en hoe jouw stem klinkt vertellen veel meer dan de woorden die je uitspreekt of intypt op jouw telefoon. Lichaamstaal vertelt veel meer dan je denkt. Juist in een tijd van smartphones en ICT-rijk onderwijs is aandacht hiervoor extra belangrijk.

Wat gaan we eigenlijk doen?

We beginnen de les vaak met een warming-up; om even energie kwijt te raken of juist om even lekker wakker te worden.

De eerste dramalessen leer je over ‘jouw instrument’: je leert spelen met je lijf, gezicht en stem. We doen dat bijvoorbeeld door te werken met emoties, tableaus of het locatie-uitbeeld-spel. We dagen je uit om zo overdreven mogelijk te spelen!

Samenwerken hoort ook bij drama. Je leert in groepjes scenes maken en presenteren voor de klas. We werken bijvoorbeeld aan ‘wie, wat en waar’ met een tekst voor meerdere personen; een dialoog. Voor veel dramapresentaties krijg je een cijfer.

Improvbattle

Als de basis bereikt is, gaan we naar het spannendste (en misschien wel het gaafste) onderdeel binnen de dramalessen: improviseren!  We werken aan zelfvertrouwen, lef, spelplezier, goed samenwerken en we leren elkaar tips en tops te geven. De dramalessen worden afgesloten met de improvbattle op het grote podium in de aula!